Özellikle makine mühendislerinin ihtiyaçlarına yönelik geliştirilen FreeCAD yazılımı, güncellenen 0.20 sürümünü duyurdu.
GNU/Linux dünyasında işinizi görecek pek çok CAD/CAM yazılımı mevcut. LibreCAD, QCAD, OpenCascade, BricsCAD ve hatta Lego yapı taşlarıyla 3 boyutlu şatolar tasarlamanızı sağlayan LeoCAD gibi farklı amaçlara yönelik pek çok yazılım mevcut. Bu yazılımlardan biri olan ve Pardus depolarında da bulabileceğiniz FreeCAD, bir mühendislik öğrencisinin tüm temel ihtiyaçlarını herhangi bir lisans ücreti ödemeksizin görebilecek yetenekte bir yazılım.
Konuya hâkim mühendislerin diliyle söylemek gerekirse FreeCAD, özgür ve açık kaynaklı bir parametrik 3B bilgisayar destekli tasarım (CAD) modelleyici ve sonlu elemanlar yöntemi (FEM) destekli bir yapı bilgi modelleme (BIM) yazılımıdır.
Ağırlıklı olarak makine mühendisliği için tasarlanan FreeCAD, aynı zamanda mimari veya elektrik mühendisliği alanlarını da kapsayan geniş bir kullanım yelpazesini kapsar. Yazılımın özgür doğası nedeniyle kullanıcılar yazılımın işlevselliği Python programlama dili kullanarak gönüllüler ve kullanıcılar tarafından genişletilebilir.
FreeCAD 0.20 sürüm yenilikleri
FreeCAD 0.20, programın gezinme küpü için bir yeni bir arayüz sağlıyor. Yeni sürümde 3B görünümü 45° döndürmek için kenar yüzleri var. En yakına döndür şeklinde yeni bir tercih tanıtıldı. Bu seçildiğinde küp yüzüne tıklandığında 3B görünüm, küpün geçerli yönüne bağlı olarak en yakın mantıksal konuma döndürülüyor. Küp boyutu da artık küp boyutu tercihi ile ayarlanabiliyor.
FreeCAD 0.20 sürümünde komut adları artık UI araç ipuçlarının (tooltip) bir parçası olarak dahil ediliyor. Kullanılan dile göre matematiksel ifadelerin yazım şekilleri (ondalık ayırıcılar mesela) kullandığınız arayüz diline göre ayarlanabiliyor.
Yeni sürümdeki ilginç yenilikler arasında, fare davranış biçimini OpenSCAD ya da TinkerCAD‘deki alışkanlıklarınıza göre ayarlayabilmek de var. Bu yenilik, 3B yazıcısı olan kullanıcıları özellikle mutlu edeceğe benziyor.
Parçaların ve montajların içi boş olmayan ve kalıcı kesimleri için yeni bir kesit alma aracı da bu sürüme eklenen yenilikler arasında. Aşağıda gördüğünüz GIF animasyonun kareleri örneğin, bir FreeCAD makrosu olan Screen Wiki ile alındı, bu kesit görüntüler sonrasında Gimp üzerinde birleştirilerek GIF animasyonuna dönüştürüldü.