08-10 Şubat 2024 tarihlerinde Verimlilik Fuarında TÜBİTAK ada standında siz değerli gönüllülerimiz ile bir araya geldik. Bu etkinlikte standımıza uğrayan pek çok üniversite öğrencisi arkadaşımız “ Staj olanaklarınız nelerdir? “ sorusunu yöneltti. Bu yazımızda sizlere hangi staj olanaklarını sağlıyoruz onu paylaşacağız. Burada Pardus Projesi özelinde bakıyor olsak da, bu olanaklar TÜBİTAK’ta yer alan diğer enstitülerimiz içinde geçerlidir.

TÜBİTAK ve bağlı enstitülerde staj imkanınız olmakla birlikte çok fazla yerde duyulmamış olan Aday Araştırmacı Programı ile 3 ya da 4. sınıf öğrencisi iken yarı zamanlı olarak TÜBİTAK’ta çalışmaya başlayıp mezuniyetinizden sonra da tam zamanlı olarak devam edebilirsiniz.

Öncelikli olarak staj olanaklarına bakalım birlikte.

ULUSAL STAJ PROGRAMI:

Bu programa belirle dönemlerde stajyer alınmaktadır. 2024 yılı başvuruları 10 Mart 2024 tarihinde sona ereceği için eğer bu program üzerinden başvuru yapmayı düşünüyorsanız elinizi çabuk tutmalısınız.

Ulusal staj programına kimler başvurabilir?

Türkiye, KTC ve yurt dışındaki üniversitelerde eğitimine devam eden ve not ortalaması 4 üzerinden en az 2 (diğer sistemlerde dengi) olanlar şeklinde belirtilse de TÜBİTAK için 2,5 ve üzeri ortalamaya sahip olmanız gerekmektedir.

  • Örgün eğitim veren lisans programlarının 2., 3. veya 4. sınıf öğrencileri (tıp fakültesi, öğretmenlik ve diş hekimliği bölümleri dahil değildir.),
  • Örgün eğitim veren ön lisans programlarının 1. veya 2. sınıf öğrencileri ve
  • Yurt dışındaki üniversitelerde yüksek lisans/doktora eğitimine devam eden Türk Vatandaşı veya Mavi Kart sahibi öğrenciler başvuruda bulunabilirler.

Bu program kapsamındaki stajyerlerde dil bilmesi ya da dil puanı kriteri bulunmamaktadır.

Başvuru detaylarına https://kariyerkapisi.cbiko.gov.tr/ulusalstajprogrami bu adresten ulaşabilirsiniz.

STAJYER ARAŞTIRMACI BURS PROGRAMI (STAR)

STAR programı TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Programı Kapsamında çıkılan çağrıyı takip ederek başvuruda bulunduğunuz bir tür staj programıdır. Bu program üzerinden 2024 yılında stajyer olabilmek için 11 Aralık 2023 tarihine kadar öğrencilerin başvuruda bulunması gerekliydi.

STAR Stajyer Programını Kimler Başvurabilir?

Türkiye’de herhangi bir lisans programına kayıtlı olan öğrenciler bu programa başvuruda bulunabilir. Bunun yanında Proje yürütücülerin belirlediği ek başvuru koşulları var ise bunları da karşılamanız gerekmektedir.

STAR programını; https://www.tubitak.gov.tr/tr/burslar/lisans/burs-programlari/icerik-2247-c-stajyer-arastirmaci-burs-programi-star bu bağlantıdan takip edebilirsiniz.

Son olarak Aday Araştırmacı Programının detaylarını birlikte inceleyelim.

ADAY ARAŞTIRMACI PROGRAMI

Bu program henüz çok da fazla bilinmeyen ancak öğrenciliğiniz sırasında kendinizi gerçek bir çalışma ortamında geliştirmenize olanak tanıyan, mezun olduğunuzda ise iş aramakla uğraşmadan TÜBİTAK’ta kariyerinize devam edebilmenize olanak tanıyan bir program. TÜBİTAK bünyesinde görev alan aday araştırmacılar yarı zamanlı olarak ayda 10 saat çalışmaktadır.

Bahsetmiş olduğumuz gibi aday araştırmacı programını tamamlamanızın ardından TÜBİTAK’ta çalışmaya devam edebildiğiniz için aday araştırmacı olabilmeniz için aranan şartlar stajyer olabilmek için aranan şartlardan farklıdır.

Aday Araştırmacı Programına kimler başvurabilir?

Üniversitelerin ilgili bölümlerinde 3. ve 4. sınıf öğrencileri aday araştırmacı programına başvuruda bulunabilirler. Aday araştırmacı olarak başvururken Yabancı bil bilgisi gerekmektedir. Yabancı dil sınavlarından uygun puanı almanız ya da %100 İngilizce eğitim veren bir üniversitede öğrenci olmanız ve tüm bunların yanında aşağıdaki formüldeki puanı da sağlamanız beklenmektedir.

Ağırlıklı Mezuniyet Ortalaması + (10.000/Üniversiteye Yerleştirme Sınavı Sıralaması) >= 3,20

Şayet öğrenciliğinizi dolu dolu geçiriyor, ulusal ve uluslararası yarışmalarda yarışma derecesi ve ödül alıyorsanız bu size +0,3 ek puan da getirmektedir. Tam da burada bir parantez açarak belirtelim, bu yarışmalar kapsamına TEKNOFEST yarışmaları da girmektedir.

TÜBİTAK’ta özellikle Pardus Projesinde bir kariyer hedefiniz varsa sizlere Pardus Projesinin gönüllü portalında ve discord kanallarında aktif rol almanızı ve projemize gönüllü olarak geliştirme katkısı vermenizi öneriyorum. Eğer Pardus proje bünyesinde bir ilana başvuruda bulunuyorsanız katkı sağlayan gönüllülerimizin başvurularını değerlendirirken bu katkıları da göz önünde bulunduruyoruz. Staj başvurularından katkı sağlayan kişilere öncelik vermeye özen gösteriyoruz.

Bahsettiğim tüm bu kariyer ve staj olanaklarıyla ilgili toplu bilgiye https://teknofest.tubitak.gov.tr/tubitakta-kariyer/ adresinden erişebilirsiniz.