Blog

Teknofest Pardus Hata Ayıklama ve Öneri Yarışması Serüvenim

6 dk okuma süresi
Image
19 Tem '23
Image
Paylaş

Bu yazıda sizlere Teknofest Pardus Hata Ayıklama ve Öneri Yarışmasına olan katılım serüvenimi ve yarışma sürecindeki deneyimlerimi anlatacağım. Aslında bu konuya değinmeden önce Linux maceramın nasıl başladığını belirtmem gerek.

Yaklaşık 2,5-3 yıl kadar önce pandemi dönemindeyken sizin de bildiğiniz gibi okullar uzaktan eğitime geçti. Böylece teknolojiyle neredeyse hiç alakası olmayan benim elime evdeki kullanılmayan eski, küçük bir laptop geçti. Bu laptop üzerinde 1GB RAM ve 64bit bile desteklemeyen Atom N270 işlemci vardı. Birkaç elime ilk geçtiği haliyle bu laptopu kullanmaya çalışsam da üzerinde çalışan malum işletim sisteminin de katkısıyla oldukça kötü bir deneyim yaşıyordum.

Bunun üzerine format atmayı öğrendim ve işletim sisteminden işletim sistemine geçmeye başladım. Lakin hep aynı sistemin farklı versiyonlarını deniyordum. Ve hiçbiri de beni tatmin etmiyordu. Bundan bir süre sonra araştırmalarım sonucu “Lubuntu” isimli Linux dağıtımıyla karşılaştım. Daha o zamanlar Linux’un ekosisteminden ve dağıtım çeşitliliğinden haberdar değildim ve Linux benim için Lubuntu’dan ibaretti. Daha sonraları başka dağıtımlar olduğunu da öğrendim, hatta ilk haberdar olduğum dağıtımlardan biri de Pardus’tu fakat hiçbir şekilde dağıtım değiştirmemiş ve Lubuntu kullanmaya devam etmiştim.

Ta ki, Pardus’u bizzat deneyimleyene kadar. Belki hatırlarsınız, gene 2,5 yıl kadar önce pandemi biraz hafiflemiş ve okullara kısa süreli de olsa dönüş yapmıştık. İşte bu süre zarfında okuldaki akıllı tahtalarda bulunan sistemi inceleme fırsatı buldum ve bunun Pardus’un tahtalar için özelleşmiş bir sürümü olduğunu gördüm. Bundan sonra Linux’a olan ilgim ve merakım arttı. Pardus’u kendi bilgisayarımda da denemek istedim fakat yukarıda da bahsettiğim gibi bilgisayarım 64bit mimariyi desteklemiyordu. Bu sebepten ötürü bu hevesimi akıllı tahta ile gidermeye çalıştım.

Pardus ETAP sürümünden bir görsel. Kaynak: https://www.pardus.org.tr/haberler/yuz-binden-fazla-tahta-pardus-etap-kullanacak/

Okulların açık olduğu her fırsatta tahtayla uğraştım ve oldukça fazla şey öğrendim. Açıkçası elimdeki bilgisayarın kısıtlı imkanlarından dolayı öğrenemediğim çoğu bilgiyi bu sayede öğrendim. Bu süreç yaklaşık olarak 1 yıl kadar devam etti.

Ben de daha sonraları okulumdaki bir abim sayesinde bu yarışmadan haberdar oldum. Fakat daha çok yeni olduğumu düşündüm ve yarışmaya katılma cesaretini gösteremedim. 2022’deki yarışmayı da böylece kaçırmış oldum. Fakat bir süre sonra yeni bir bilgisayarım oldu ve çok daha fazla şeyi çok daha hızlı bir şekilde öğrenme fırsatı yakaladım.

Ardından Teknofest 2023 yaklaşmaya başladı ve ben de bu sene bu yarışmaya katılmaya karar verdim. Belki de bildiğiniz gibi Pardus Hata Ayıklama ve Öneri Yarışmasıyla birlikte birkaç yarışma daha normalden geç başlıyor. Ben yarışmanın geç başlayacağının her ne kadar farkında olsam da tedirgin olmaktan kendimi alıkoyamadım. Acaba bu sene düzenlenmeyecek mi diye düşünmeye başladım.

Neyse ki, yarışma takvimi güncellendi ve düzenleneceği kesinleşmiş oldu. Ben de başvurular açılır açılmaz başvurumu yaptım.

Zaman geçti ve yarışmayla ilgili bize verilen sürenin dolmasına yaklaşık bir ay kadar kaldı. Henüz lisede okuduğum için gerek dersler, gerekse başka sorumluluklar olsun yarışma üzerine pek düşememiştim. Ancak beni kurtaran şey yaklaşık 1,5 yıldır uğraştığım Linux sistemler ve biraz daha fazladır ilgilendiğim yazılım alanıydı. Bu sayede yapmam gereken şeyleri vaktinde yetiştirebildim.

Ben genel olarak Linux’un iç kısımlarıyla ve son kullanıcıların pek etkileşimde olmayacağı şeylerle ilgileniyorum. Bu yüzden önerilerim önemli bir kısmı da bunlarla ilgili oldu. Sistemi optimize etmek veya bir dosya sisteminin desteğini kurulum aracına eklemek…

En sonunda yarışmada derece elde ettiğimi belirten bir e-posta aldım. Hemen aileme haber verdim ve heyecanla Teknofest’i beklemeye başladım.

Dereceye girdiğimiz bize söylenmişti fakat tam olarak kaçıncı olduğumuz söylenmemişti. Buysa beni daha da çok heyecanlandırıyordu. Neyse ki festival günü sonunda geldi çattı ve ben de henüz 18 yaşından küçük olduğum için danışman öğretmenimle yola koyuldum. İstanbul’a vardığımız günün ertesinde festival başlıyordu.

Ertesi gün oldu ve yarışma alanına gitmek için kaldığımız yurttan çıktık fakat yağmur bastırmıştı. Bir şekilde alana geldik fakat hem yağmur hem de ilk gün olması sebebiyle pek kalabalık değildi. İlk günü genel olarak alanda geçirdik.

Diğer günlerdeyse alan oldukça kalabalıktı. Özellikle de Pazar ve Pazartesi günlerinde…

Nihayet ödül töreni geldi çattı. Festival alanına gidince 1. olduğumu öğrendim ve ödülümü aldım. Sonraki günlerde de alana geldim ve diğer standları gezdim. Bu süreçte gerek Pardus ekibinden gerekse başka ekiplerden bir çok kişiyle tanışma fırsatım oldu. En son festival bitti ve evime döndüm. Açıkçası bu yarışmanın ve Teknofest’in bana çok şey kazandırdığını düşünüyorum. Üstelik binlerce kişinin kullandığı bir sisteme katkıda bulunmak da apayrı bir zevk. Sizlerin de yarışmaya katılmasını kesinlikle tavsiye ederim. İleride katılacak herkese başarılar dilerim. Ayrıca diğer derece alan arkadaşlar ile gerçekleştirdiğimiz podcast’i de dinlemeyi unutmayın! Okuduğunuz için teşekkürler.

[wpdiscuz_comments]