Raspberry Pi’den çok daha küçük boyutlarda, bir SD karttan bile küçük olan olan Mango Pi’nin kalbinde, openWRT tabanlı Tina Linux var!
Dünya nanoteknolojiye doğru ilerliyor. DSLR’lerde çektiğimiz fotoğrafları depolamak için kullandığımız SD kartların boyutundaki bilgisayarları kullanabileceğimiz hiç aklımıza gelir miydi? İlk IBM’in sabit diski sadece 3,75 MB veri depolayabiliyordu ve boyutuysa yaklaşık olarak iki buzdolabı boyutundaydı yani kolayca uçakta yanınızda taşınabilir olmaktan fersah fersah uzaktı. Geçtiğimiz günlerde Mango Pi, teknolojinin ulaştığı noktayı çarpıcı bir şekilde gösterdi.
Kısa süre önce MangoPI SBC, Twitter’da ürünlerini SD kart boyutuyla karşılaştırdığı bir resim paylaştı. Bu resimde de görüldüğü üzere MangoPi’nin yeni donanımı, bir SD karttan daha küçük. Bu yeni donanımın üzerinde çalıştığı işletim sistemiyse Tina Linux.
SD kartın standart boyutu 32mm×24mm’dir ve MangoPi ürününün yukarıdaki resminde de görülebileceği gibi bir SD karttan da daha küçüktür ve Orange PI 2‘de yer alan 4 çekirdekli ARM Cortex-A53’e sahip Allwinner H616’dan bir yongada sisteme (SoC) sahip. Belleği 4 GB’a kadar DDR4/DDR3/DDR3L/LPDDR3/LPDDR’yi destekliyor.
Mango Pi üzerindeki HDMI girişi aracılığıyla 1080p60 ekran çözünürlüğüne sahip olabilirsiniz ve video motoruyla, 10 bit HDR işleyebilir ve iki dijital ses kanalı desteğiyle birlikte H.264, H.265 ve VP9 biçimlerinin kodunu çözebilirsiniz. GPU’suyla OpenGL ES 3.2/2.0/1.0, Vulkan 1.1 ve OpenCL 2.0’ı destekleyebilir.
Kartın üzerindeki Allwinner H616 işlemcisi, SD 3.0 arayüzlerini destekliyor. Bu sayede fazla uğraşmadan optimum performans ve depolama için SDHC ve SDXC kartları kullanabiliyorsunuz. Mango Pi hata düzeltme kodu (ECC) desteği de olan 8 bitlik bir NAND Flash arayüzüne sahip.
Ağ için bir adet 100Mbps Ethernet bağlantı noktası mevcut. Henüz Wi-Fi donanımı için destek olmasa da isterseniz harici bir donanım takabilirsiniz. Yeni donanım üç adet USB 2.0 bağlantı noktası taşıyor ve şu an openWRT tabanlı Tina Linux üzerinde çalışıyor.
GNU/Linux yüklü en küçük donanım: Mango Pi
Bu donanımın boyutunu küçük olmasına bakıp güvenlik açısından “karamürsel sepeti” sanmasanız iyi olur. AES, DES, 3DES ve XTS gibi çoklu şifreleme ve şifre çözme algoritmalarını destekleyen Tam Disk Şifrelemesi’ni destekliyor. Chip ID ve güvenlik uygulamaları için EFUSE ile de bütünleşiktir. Ek olarak, 160 bitlik bir donanımsal sözde rastgele sayı üreteciyle birlikte kurcalamaya karşı koruma için MD5, SHA ve HMAC‘e sahip olabilirsiniz.
MangoPi’nin resmi internet sayfasını ziyaret ederseniz, bu özel donanım için henüz bir sayfa oluşturulmadığını göreceksiniz. Özünde bu MangoPi LinuxBox olarak adlandırılabilir ve bu yazının kaleme alındığı tarihe kadar henüz satışa çıkarılmamıştı.
Twitter gönderisine göre, bu donanım için Armbian işletim sistemi de test edilecek. Şimdilik bildiklerimiz bu kadar. Donanımın piyasaya sürülmesiyle ilgili daha çok güncelleme için beklememiz gerekiyor.
Kaynak: MangoPi new hardware is smaller than an SD Card – TREND OCEANS