Bu yıl 3.’sü düzenlenen Verimlilik ve Teknoloji Fuarı’nda ziyaretçiler Pardus standına yoğun ilgi gösterdi.
Bu yıl “İleri Teknolojiler” teması ile gerçekleşen Verimlilik ve Teknoloji Fuarı, 9-12 Haziran 2021 tarihleri arasında Ankara ATO Congresium Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Fuarda TÜBİTAK standında yer alan Pardus Projesi, ETAP yüklü etkileşimli tahta ve Pardus deneyimini yaşatan bilgisayarlarla donatıldı.
Ziyaretçilerin yoğun ilgi gösterdiği Pardus standında katılımcılar, Pardus ve Açık Kaynak felsefesini anlatan bilgilendirici videoyu izleme ve modern eğitimde gelinen noktayı ETAP yüklü etkileşimli tahtalarda deneyimleme fırsatı buldu. Bu yılki Verimlilik ve Teknoloji Fuarı, çoğu kamu ve özel kurum ve kuruluşlardan olmak üzere yaklaşık 70 bin tekil ziyaretçiyi konuk etti.
TÜBİTAK ULAKBİM Pardus Proje Yürütücüsü Cengiz Çelik, Verimlilik ve Teknoloji Fuarı katılımıyla ilgili olarak, “Türkiye Verimlilik Vakfı tarafından düzenlenen Verimlilik ve Teknoloji Fuarı, ülkemizde ve dünyada verimliliğin arttırılmasına katkı sağlayan teknolojik ürünlerin sergilenmesini, bu çalışmaların geniş kitlelere ulaştırılmasını ve verimlilik alanında farkındalığın artırılmasını amaç ediniyor. Bu fuar ile şirketlerin, kuruluşların karşılıklı proje, teklif, ürün gibi alanlarda işbirlikleri kurması hedefleniyor. Pardus olarak standımızda, kamu ve iş dünyasına yönelik son teknoloji ürünlerimizi tanıtma fırsatı bulduk. İş dünyasının yanı sıra öğrencilerin de ülkenin geleceğine ve en yeni teknolojilere gösterdiği ilgi bizi memnun etti” dedi.
Hedef: Kamuda açık kaynak/özgür yazılımların yaygınlaştırılmasının sağlanması
Pardus işletim sistemi, kullanıma sunulduğu 2005 yılında ülkemizde bilişim okuryazarlığına sahip bilgisayar kullanıcılarının temel masaüstü ihtiyaçlarını karşılamayı hedefliyordu. Bu amacı gerçekleştiren Pardus, 2012 yılından günümüze yeni bir hedefle yoluna devam ediyor.
Hedefi, kamuda açık kaynak/özgür yazılımların yaygınlaştırılmasının sağlanması olarak güncellenen Pardus çatısı altında, kamunun ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilen alt projeler de yer alıyor. Bu doğrultuda Pardus, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yaygın biçimde kullanılarak modern eğitim ihtiyaçlarına çözüm olan ETAP (Etkileşimli Tahta Arayüzü Projesi), kamu kurum ve kuruluşlarının olmazsa olmaz gerekliliklerini karşılayan Ahtapot (Bütünleşik Siber Güvenlik Sistemi), Engerek (Kimlik Yönetim Sistemi) ve LiderAhenk (Merkezi Yönetim Sistemi) gibi alt projeleri iş dünyasının hizmetine sundu. Pardus ve geliştirilen alt projeleri birçok kamu kurumunda kullanılmaya başlandı ve halihazırda Pardus ve Açık Kaynak yazılımlara göç devam ediyor.