Nasıl?

Pardus/Linux üzerine Oracle XE Kurulumu

4 dk okuma süresi
Image
2 Kas '23
Image
Paylaş

İşler yolunda gittiği zaman, bir işletim sistemi seçip, tercihiniz olan veritabanını kurarak kullanırsınız. Maalesef, bizim sektörümüzde, yolunda giden tek şey değişim. Ve kendinizi “Pardus/Linux üzerinde, Oracle veritabanına ihtiyacımız var” derken bulabilirsiniz.

İşte tam olarak bu noktada, bu yöntem benzer durumlar için de işinize yarayabileceğini düşünüyorum.

İhtiyacımı olanların listesi ile başlayalım;

  • x86-64 tabanlı bir Linux işletim sistemi (tercihen Pardus/Linux)
  • 1GB+ ram kaynağına ihtiyacınız olacak, Oracle 2Gb ‘ın daha iyi olacağını söylüyor..
  • İşletim sistemi üzerinde yükseltilmiş yetki, bu işlemleri root yetkisi olmadan yapamazsınız.
  • Bash ve Nano kullanımı ile temel bilgiler
  • Oracle XE 18c RPM paketi makinanıza indirilmiş olmalı
  • En az 10Gb disk alanı (sadece db kurulumu ve çevirme işlemleri için, veritabanı içeriği için daha fazlasına ihtiyacınız olacaktır).

Bu ihtiyaçların hepsini karşılıyorsanız, Linux makinanızı hazırlamaya başlayabilirsiniz. Ben Pardus/Linux üzerinden anlatıyorum, apt paket yönetimine sahip tüm debian türevlerinde çalışacaktır.

Öncelikle sistemimizi güncelleyelim.

sudo apt-get update && apt-get upgrade -yq
sudo apt-get install libaio*

Ve ardından alien paketini kuruyoruz (önemli);

sudo apt-get install alien

Daha önce linux makinanıza kopyaladığınızı varsaydığım rpm paketini, çevirim işlemleri için uygun boyutta alana sahip olan bir bölüme almanızı öneririm. RPM paketi büyük, bu yüzden çevirim işlemi, vakit ve disk alanına ihtiyaç duyacaktır.

“alien” komutu, çevirim ve kuruluma izin verir. Fakat kurulum işlemini yapmayın. Sadece çevirim için kullanın. Aksi halde prosedürü baştan almanız gerekebilir. Farzedelim ki RPM paketini /opt/distr dizinine kopyaladınız. Çevirim için gerekli komut;

cd /opt/distr
alien –script oracle-database-xe-18c-1.0-1.x86_64.rpm
ls -la oracle*.deb

son komut ile, deb paketinin oluştuğundan emin oluyoruz.

dpkg -i oracle-database-xe-18c_1.0-2_amd64.deb

komutu ile de deb paketimizi kuruyoruz.

Kurulum sihirbazı sizden administrator şifrelerini isteyecek. Elbette isterseniz Oracle dökümantasyonunu takip ederek sessiz/katılımsız kurulum da gerçekleştirebilirsiniz. Fakat dökümanı kurulum aşamasından sonrası için takip etmeyin. Veritabanı konfigürasyonu için, öncelikle halletmemiz gereken bir kaç küçük konu daha var..

Öncelikle /etc/hosts dosyamızda geçerli bir IPv4 adresinizin olduğundan emin olun. Bu olmadan, ağ kurulum sihirbazı problem çıkartacaktır. Test için kurduğum sanal makinada /etc/hosts dosyamın içeriği şu şekilde ;

172.16.102.179 poracle.ahtapot.org.tr proracle

RPM kurulum paketi olduğu için Pardus gibi Debian deriative işletim sistemlerinin sistem validasyonundan geçemeyeceğini biliyoruz. Fakat bunu bypass edebiliriz. Bunun için /etc/init.d/oracle-xe-18c-config dosyasını düzenlememiz gerekiyor.

cd /etc/init.d
nano oracle-xe-18c-config

ve ardından ;

SU -s /bin/bash $ORACLE_OWNER -c “(echo ‘$ORACLE_PASSWORD’; echo ‘$ORACLE_PASSWORD’; echo ‘$ORACLE_PASSWORD’) | $DBCA -silent -createDatabase -gdbName $ORACLE_SID -templateName $TEMPLATE_NAME -characterSet $CHARSET -createAsContainerDatabase $CREATE_AS_CDB -numberOfPDBs $NUMBER_OF_PDBS -pdbName $PDB_NAME -sid $ORACLE_SID -emConfiguration DBEXPRESS -emExpressPort $EM_EXPRESS_PORT -J-Doracle.assistants.dbca.validate.DBCredentials=false -sampleSchema true -J-Doracle.assistants.dbca.validate.ConfigurationParams=false $SQLSCRIPT_CONSTRUCT $DBFILE_CONSTRUCT $MEMORY_CONSTRUCT”

satırını bulup;

-J-Doracle.assistants.dbca.validate.ConfigurationParams=false

parametresini ekliyoruz (298. satır civarında)..

Birde kayıp paylaşılan kütüphane dosyaları ile ilgili bir düzenleme yapmamız gerekiyor. Orjinal bağ bozuk olarak geliyor, bu yüzden kontrol ettiği dizini, doğru adrese linkleyerek çözüyorum.

LD_LIBRARY_PATH=/opt/oracle/product/18c/dbhomeXE/lib:$LD_LIBRARY_PATH
export LD_LIBRARY_PATH
cd /opt/oracle/product/18c/dbhomeXE/lib/
ln -s /opt/oracle/product/18c/dbhomeXE/inventory/Scripts/ext/lib/libclntshcore.so.18.1
chown oracle:oinstall libclntshcore.so.18.1

ve son olarak veritabanını konfigüre ediyorum;

etc/init.d/oracle-xe-18c-cfg configure
…
rm /etc/init.d/oracle-xe-18c-cfg

ardından Oracle XE  uygulamasını başlatabiliriz;

/etc/init.d/oracle-xe-18c start

Bu noktadan sonra veritabanı dinleyecek ve servisi başlayacaktır. Artık keyifle Oracle XE veritabanınızı kullanabilirsiniz..!

[wpdiscuz_comments]