Flutter, Google tarafından geliştirilen ve çeşitli işletim sistemleri için uygulama geliştirmeyi sağlayan bir platformdur. Bu platform ile birlikte Pardus ve diğer Linux dağıtımları, Android, IOS ve WEB için tek bir programlama dili ile istediğiniz sistem için uygulama geliştirebilirsiniz.

Flutter, Google tarafından geliştirilen ve çeşitli işletim sistemleri için uygulama geliştirmeyi sağlayan bir platformdur. Bu platform ile birlikte Pardus ve diğer Linux dağıtımları, Android, IOS ve WEB için tek bir programlama dili ile istediğiniz sistem için uygulama geliştirebilirsiniz. Flutter, Dart dili ile kullanılmaktadır ve Dart dilinde yazdığınız her bir kod ise diğer platformlarda kullanılan programlama dillerine otomatik olarak dönüştürülmektedir. Bu avantajı ile birlikte birden fazla platform için uygulama geliştirme süreleri azalmakta ve daha kısa sürede hata ayıklaması yapılabilmektedir.

İlk olarak Git yazılımını kurmamız gerekmektedir. Bunun için aşağıdaki kodu terminal ekranınızda çalıştırabilirsiniz.

sudo apt-get install git

Bununla birlikte Google Chrome yüklemeniz gerekmektedir, bunun için Pardus Yazlım Merkezi kullanabilir veya resmi internet sitesini ziyaret edebilirsiniz. https://www.google.com/intl/tr_tr/chrome/

Daha sonra https://docs.flutter.dev/get-started/install/linux adresine gidiniz. Burada yer alan Install Flutter Manually başlığı altında yer alan tar.xz uzantılı dosyayı indiriniz. Yaklaşık olarak 600 MB boyutunda bir dosya indireceksiniz.

Uyarı

İndireceğiniz dosyanın ismi, Flutter için yeni bir sürüm yayınlanmış ise değişiklik gösterebilir.

Daha sonra dosyayı indirdiğiniz dizine gidiniz ve terminal ekranını açınız. Bu adımda tar.xz dosyasını bulunduğunuz dizine çıkarınız. Bunun için belirtilen kodu kullanabilirsiniz.

tar xf dosya-ismi.tar.xz

Uyarı

İlgili tar.xz dosyasını açtığınız dizin sizin için farklılık gösterebilir, aşağıda belirtilen adımda ise İndirilenler klasörü içinden home dizini içine kopyalama işlemi yapılmıştır.

cp -r flutter/ ../

Bu adımda ise home dizinine gidiniz ve aşağıdaki kodu terminal ekranında çalıştırınız, .bashrc dosyası içine Flutter için gerekli eklemeleri yapacağız.

gedit  .bashrc

Açılan ekranda ise aşağıdaki kodu kopyalayınız, kullanıcı adına dikkat ediniz. Daha sonra dosyayı kaydettikten sonra kapatınız.

export PATH="$PATH:/home/sizin_kullanici_adiniz/flutter/bin"

Daha sonra ise aşağıdaki komutu çalıştırınız.

flutter precache

Bu adımdan sonra ise Flutter kurulumundaki hataları tespit etmek ve düzeltmek için aşağıdaki komutu çalıştırınız.

flutter doctor

Aşağıdaki gibi bir ekran gelecektir. Sırası ile aşağıdaki hataları çözeceğiz.

İlk olarak Pardus Yazılım Merkezi üzerinden Android Studio’yu indiriniz ve gerekli kurulum adımlarını gerçekleştiriniz. Daha sonra Android Studio’yu açınız. Flutter eklentisini kurunuz. Böylece bilgisayarınızda yüklü olan Flutter’ı kullanabileceksiniz. Android Stduio’yu yeniden başlatınız.

Yeniden başlattıktan sonra aşağıdaki görüntü gelecektir.

Bu adımda ise More Actions butonuna tıklayınız.

SDK Manager ile gelen ekranda SDK Tools sekmesine tıklayınız ve aşağıdaki belirtilen (yanlarında indirme işareti olanlar) seçiniz ve ardından Apply butonuna tıklayınız.

Bu aşamada ise gerekli SDK kurulumları tamamlanmış olacaktır. Terminal ekranında ise aşağıdaki komutu çalıştırınız.

flutter doctor –android-licenses

Şimdi ise bizim için gerekli olan diğer paketleri kuracağız. Bunlar için aşağıdaki komutları sırası ile terminal ekranında çalıştırınız.

sudo apt install clang
sudo apt install cmake
sudo apt install ninja-build
sudo apt install libgtk-3-dev

Kurulum işlemini ise kontrol ediniz.

flutter doctor

Şimdi Android Studio’yu tekrar açınız. New Flutter Project butonuna tıklayınız.

Yeni proje için Flutter bölümüne tıklayınız ve SDK yolunuzu belirtiniz. Bu ise home dizini içine daha önce kopyaladığımız flutter isimli klasördür. Buraya ise /home/sizin_kullanici_adiniz/flutter/ yazmanız gerekmektedir.

Next butonuna tıklayınız.

Create butonuna tıklayınız. Bu aşamadan sonra bazı gerekli dosyalar otomotik olarak indirilecektir.

Karşınıza gelen ekranda ise bir cihaz seçiniz. Burada deneme amaçlı olarak Linux(desktop) seçeneğini seçtik.

Daha sonra Shift+10 tuşları veya Android Studio içindeki çalıştırma butonuna tıklaınız.

Artık Flutter ile istediğiniz platform için uygulama geliştirmeye hazırsınız 🙂