Blog

Pardus Hata Yakalama ve Öneri Yarışması Deneyimim

3 dk okuma süresi
Image
15 Ağu '23
Image
Paylaş

Bu yazıyla Teknofest Pardus 21 yarışmasına katılma sürecimi, yarışmada yaşadıklarımı ve kazandığım deneyimleri aktarmaya çalışacağım.

Linux’la ve Pardus’la ilk kez ne zaman karşılaştığımı tam hatırlayamasam da ilgim yaklaşık 2 yıl önce oluştu. Şu an kullandığım dizüstü bilgisayarımın Linux’u desteklememesinden ve bazı problemler yaşamamdan ötürü birçok dağıtımı denedim, Pardus da bunlardan biriydi. Ancak bu problemleri çözemeyince önceki kullandığım işletim sistemine geri dönmüştüm.

Teknofestin sitesinde Pardus yarışmasını görünce hemen ilgimi çekti ve katılmaya karar verdim. İlk başta başka bir dağıtım yüklesem de sonradan Pardus’un GNOME versiyonunu bilgisayarıma yükledim.

Yarışma için Pardus’un uygulamarındaki gördüğüm eksikleri listeledim ve teker teker düzeltmeye uğraştım. Mesela Pardus Güç Yöneticisinde pil seviyesi düştüğünde güç profili değişmiyordu, diğer işletim sistemlerinin güç yöneticisi uygulamalarının genelinde bu özellik var. Bu özelliği ekleyip Github’dan pull-request ve talep.pardus.org.tr’den öneri talebi açtım.

Başka bir öneri talebim Pardus Kalem’eydi, Pardus Kalem’de ekranın fotoğrafını çekme özelliği vardı ama bu yeterli olmayabiliyordu. Yazdıktan sonra fotoğrafını çekince her zaman anlaşılamıyabiliyor ve yazılan şeylerin sırası önemli olabiliyor, bu yüzden ekranın kaydını alma özelliği ekledim.

Yarışma sürecinde kazandığım en önemli deneyimim açık kaynaklı bir projeye katkı sağlama süreci oldu, ayrıca başka bir projenin kodunu okumak da açık kaynaklı projelere katkı sağlamak istiyorsanız çok iyi bir başlangıç. Öğrendiğim önemli başka bir şey: Pardus gibi çoğu açık kaynaklı projeye katkı yapmak veya hep istediğiniz bir özelliği eklemeye karar verirseniz genelde her fonksiyonun nasıl çalıştığı veya bazı yöntem tercihlerinin neden neden yapıldığı yazılmıyor. Bunları kodu okuyarak, araştırarak veya git geçmişine bakarak anlayabiliyorsunuz.

Hata Yakalama

Talep süreci bitince yarışma sonuçları için beklemeye koyuldum ve sonunda finalist olduğumu öğrenince epey sevindim ve heyecanlandım. Teknofest başlayacağı zaman danışmanımla İstanbula gittim, ve ödül törenin olacağı güne kadar teknofesti gezdim. Yarışma birincisi ve üçüncüsüyle tanıştım, teknofestin pardus standındaki etkinliklere katıldım ve teknofeste gelen ziyaretçilere pardusu öğretmek için yapılmış yarışmayı oynattım, epey eğlenceli geçti. Pardus’a veya Linux’a ilginiz varsa bu yarışmaya katılmanızı tavsiye ederim.

[wpdiscuz_comments]