Bu yazımızı yayınlayacağımız günlerde elim deprem felaketini yaşadık. Pardus ailesi olarak paylaşımcı özgür yazılım felsefesinin takipçileri olmamızın da etkisiyle çeşitli kapasitelerde elimizden geldiğince yardım çalışmalarında bulunduk, kurumsal olarak malzeme ve nakdi yardım yaptık. Hiç şüphesiz önümüzdeki dönem unutulmadan gündemde kalması gereken yardım ve yenilenme çalışmalarında bağımsızlık ve tasarruf özelliklerimizle üzerimize düşen görevleri yerine getirmeye çalışacağız. 2022 yılı değerlendirmemizi gecikmeli olarak sizlerle paylaşıyoruz.
2022 yılını geri bırakmamızla birlikte bu vesile ile sizlerle sene boyunca paylaştığımız gelişme ve haberleri bir araya getirmek, yaptığımız çalışmaları bizzat proje içerisinden kendi yorumlarımla paylaşmak istedim.
2022 yılı Pardus için özellikle çeşitli uzun vadeli projelerin meyvesini verdiği bir yıl olarak öne çıktı. Önümüzdeki dönemde başlangıcını yaptığımız bu atılımların kökleşmesi ve sürdürülebilir olması için çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız. En önemli görevlerimizden olan Pardus masaüstü 21.2, 21.3 ve 21.4 ara sürümlerini çeşitli yeniliklerle sizlerle buluşturduk. Gelecek sene 23 sürümümüz ile 2017 yılında çıkardığımız Pardus 17’den beri sürdürdüğümüz kararlı, hızlı, az kaynak tüketen sürüm geleneğimizi sürdürmek istiyoruz.
Topluluk Portalımız gonullu.pardus.org.tr Açıldı
İlgili haberin bağlantısı
Topluluk oluşturma Pardus projesinin geleceği için en elzem ama olumlu etkilerinin en yavaş görülebileceği atılımlarımızdan biri. Pardus kullanıcılarının açık kaynak teknolojileri yakından takip edip diğerlerinin bilgilerinden faydalanabilecekleri bir portal sunmak bu projemizin ilk önemli adımlarındandı. 2022 başlarında topluluk portalımız gonullu.pardus.org.tr devreye alındı. Tabi ki buranın canlanması, yaşayan ve açık kaynak coşkusunu yayan bir ruha erişmesi zaman içerisinde sizin katkılarınızla olabilecek bir hedef. Kariyerlerinizde önemli bir mihenk taşı olması, teknik dünyada kendinizi gösterebileceğiniz, bu süreçte başkalarına da ilham ve yardımcı olabileceğiniz bir yuva haline gelmesi en büyük dileğimiz.
Gönüllü portalımızda yeni uygulama geliştirmekten dokümantasyon hazırlamaya kadar bir çok konuda bilgilendirme ve yönlendirmeler koyuyoruz, ve her geçen gün bunları zenginleştirmeye çalışıyoruz. Teknofest kapsamında hazırladığımız Pardus Öneri ve Hata Yakalama yarışmalarımız da artık düzenli bir hale geldi. Bununla birlikte 2022 yılında gerçekleştirdiğimiz arka plan tasarım yarışması gibi bir çok farklı yarışmalarla topluluk portalımızı canlı tutmaya çalışacağız.
Uzaktan Eğitim Merkezi uzem.pardus.org.tr Açıldı
İlgili haberin bağlantısı
Özellikle yerinde sağladığımız eğitim ve tanıtım faaliyetlerini son kullanıcılarla sağlıklı bir iletişim kurabildiğimiz ve kendimizi geliştirme imkanı bulduğumuz imkanlar olarak görüyoruz. Bu tür eğitimler hedef kitlemize ve onların ihtiyaçlarına daha çok odaklanabilmemizi sağladığı için çok değerli. Bununla birlikte Pardus eğitimlerinin daha geniş kitlelere, kendi tempoları ve konumlarına uygun bir şekilde ulaştırılabilmesi için bir uzaktan eğitim portalı konusunda uzun süredir planlama ve çalışmalar yürütülüyordu. Tabi ki MEB, Türkiye Açık Kaynak Platformu, BTK Akademi gibi kurumlarla yaptığımız işbirliği sonucu çıkan eğitim modülleri, çeşitli webinerler ve eğitim videolarımız mevcuttu. Bundan sonra en güncel eğitimlerimize, gelişiminizi takip edebileceğiniz ve sertifikalarınızı oluşturabileceğiniz şekilde Pardus Uzaktan Eğitim Merkezi uzem.pardus.org.tr sayfamız üzerinden ulaşabilirsiniz.
Pardus Sunucu Sürümü
Pardus baz aldığı Debian tabanıyla doğal olarak sunucu tarafı için çok önemli bir çözüm sunmakta, bazı kamu kurumlarında da başarıyla hizmet veriyor. Geçmişte ARM 64 platformu desteğimizle sunucu tarafında da aktif olma kararlılığımızı göstermiştik. 2022 yılında Türk Telekom ile kendi veri merkezlerinde Pardus kullanımı ile ilgili çok önemli bir çalışma başlattık (İlgili haberin bağlantısı) Bizim için kendimizi ispat etme ve aynı zamanda geliştirme açısından çok önemli bu çalışma ilk meyvesini de Netaş’ın yerli sunucu donanımının Pardus sertifikasyonu alması ile vermiş oldu (İlgili haberin bağlantısı). Önümüzdeki dönemde bu tür ortak çalışma ve sertifikasyon uygulamalarımızı yoğunlaştırmayı planlıyoruz.
Pardus Raspberry Pi Arm Sürümü
İlgili haberin bağlantısı
Geleneksel masaüstü mimarilere düşük maliyetleri ve enerji tüketimleri ile kuvvetli bir alternatif oluşturan ARM bazlı bilgisayarlar uzun süredir gündemimizdeydi. 2022 yılında özellikle Raspberry Pi 4’ü hedef alan ilk sürümümüzü çıkardık. Amacımız bu platforma özel arayüzlerden ziyade Pardus masaüstü deneyimini aynen yaşatmak oldu. Ayrıca aynı sürümü Inventron firmasının desteğiyle, kendi ürettikleri ve Raspberry Pi 4’den daha güçlü yerli donanım üzerinde de çalıştırdık. Teknofest’in mevsim normallerinin üstünde sıcak ve yoğun ortamında sabahtan akşama kadar başarıyla hizmet etti.
Pardus Uygulama Merkezi apps.pardus.org.tr
İlgili haberin bağlantısı
Pardus Uygulama Merkezi Pardus ekibi tarafından özgün şekilde geliştirilen, Linux dünyasına yeni kullanıcıların kolaylıkla uygulama yükleyebilecekleri bir ortam sunuyor. Türkiye’ye özel olarak yaygın kullanılan uygulamalara, bu uygulamalar hakkında ülkemiz kullanıcılarının yorumlarına, ve dünyanın geri kalanından gelen yorumlara ayrı ayrı yer vererek kullanıcılara rehberlik sağlamaya çalışıyoruz. Mesela Google Earth programı Türkçe ve diğer bazı dillerde çalıştırıldığında bazı sorunlar çıkartıyor. Biz bu uygulamayı bu sorunu düzelterek kullanıcılara sunuyoruz. Yine uygulama merkezi sayesinde kullanıcılar sistemlerine hangi programları kurduklarını görüp istediklerini de kaldırabiliyorlar.
2022 yılında hayata geçirdiğimiz Pardus Uygulama Merkezi portalı ile tüm bilgilere ulaşmak, istediğiniz uygulamaları beğenip bilgisayarınıza yüklemeniz mümkün. Ayrıca uygulama mağazası ile ilgili çeşitli istatistiklere de buradan erişilebilmektedir. Şahsen benim en hoşlandığım yönlerden biri burası sayesinde belli kategorilerde hangi uygulamalarımız olduğu konusunda bilgi verirken, ya da belli bir uygulamayı başkaları ile paylaşırken portalımızdan link verebilmem. Bu sayede Pardus kullanıcısı olmayanlar dahi bizim sistemimize uzaktan da olsa bir göz atmış olabiliyorlar.
Pardus Uygulamaları
Pardus uygulamaları Web sayfası
Pardus bize özgü bir çok seviyede geliştirmelerle size sunuluyor, fakat bu çalışmalarımızdan bazıları ayrı birer uygulama şeklinde. Bu uygulamaları artık web sitemizde topluca tanıtmaya çalışıyoruz. Zaten 2023 Teknofest yarışmasını da bu kendi çalışmalarımızla sınırladık. Mesela “Pardus Bilgisayarım” uygulaması AFAD çalışanları tarafından talep edilen ve adeta ürün yönetimini üstlendikleri yeni bir uygulama. Pardus başlangıç onarma uygulaması da bir gün işinize yarayabilecek bir başka yeni uygulamamız. Pardus güç yöneticisi sayesinde bilgisayarınızın performans profilini kolayca değiştirebilirsiniz. Çok daha farklı uygulamaları da sizin yardımınızla geliştirmek, en azından sizden fikir almayı çok isteriz.
Pardus Yaygınlaşma
Pardus’un yaygınlaşması konusunda ilgi duyan kurumlarla tanıtım, Ön Analiz, Kavram İspat gibi çalışmaları yürütmeye devam ediyoruz. Genelde kurumlarla iletişime geçmemiz başka kurumda kullanırken iş değiştiren personeller gibi biraz kulaktan kulağa şeklinde gerçekleşiyor. Tabi ki bu ideal bir model değil, geliştirilmesi lazım fakat bir yandan da yapılan iyi işlerin karşılık bulması açısından güvenimizi tazeleyen fırsatlar oluyor. Arka planda önemli kurumlarla yürüttüğümüz bu ön çalışmaların yanında 2022 yılında Ziraat Katılım’ın Pardus dönüşüm başarısı hem katı regülasyonların olduğu bankacılık sektörü olması açısından hem de özel sektör olması açısından bizim için önemli bir milat oldu.
Strateji ve Bütçe Başkanlığı, BTK, İSKİ, AFAD, Diyanet İ.B. gibi kurumlarımızda Pardus kullanımı ve yaygınlaşması devam etti. Örneğin kurum içi uygulamaların yayılması için AFAD’a özel bir Yazılım Merkezi kurulumu yaptık.
Ayrıca AFAD ile kurumsal destek ve yazılım geliştirme içerikli bir sözleşme imzaladık.
Pardus’un Katar hastanelerinde kullanılması ( İlgili haberin bağlantısı ) gibi bizi sevindiren bir diğer çalışma Antalya’dan 2500 metre rakımdaki TUG gözlemevinden gelmişti. Bu kadar teknik ve spesifik bir ortamda Pardus kullanılması kadar, bu çalışma için çekilen röportajın görsel kalitesi bizi çok mutlu etti. Sizleri mutlaka bu videoyu izlemeye davet ediyorum : https://youtu.be/GfDuRxDKlEw
Açık Kaynaklı olarak geliştirdiğimiz projelerimiz Ahapot BSGS, Lider Ahenk, Engerek, ULAK Video Konferans 2022 yılında hem özellik hem de sahada kullanım olarak gelişmeye devam ettiler.
Pardus ETAP 150 Bin’e Yakın Etkileşimli Tahta ile Okullarımızda
Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği içerisinde olmak ve okullarımızda yer alan Etkileşimli tahtalarda ve bilgisayar laboratuvarlarında açık kaynaklı teknolojilerin ve özellikle Pardus işletim sistemini kullanımına çok önem veriyoruz. Yaklaşık 150 Bin etkileşimli tahtada Pardus ETAP kullanılıyor ve bu sayı her gün artıyor. ETAP yüklü tahta sayılarını anlık olarak https://tahta.etap.org.tr/ adresinden takip edebilirsiniz. Bu konuda Milli Eğitim Bakanlığımız ve il müdürlüklerinin, koordinatör öğretmenlerimizin, bilişim öğretmenlerimizin destekleri ile Türkiye’nin her yerindeki öğrencilerimiz Pardus ile tanışıyor, okullarında ve dersler sırasında kullanıyorlar. Biliyoruz ki tüm bu emeklerin meyvesini bugünün öğrencileri büyüyüp iş hayatına atıldığında göreceğiz. Bundan önce olduğu gibi 2023 yılında da bu çalışmalara ve öğrencilerimize ulaşmaya devam edeceğiz.
Pardus’u Tanıttık
Teknofest başta olmak üzere 5 ayrı fuarda Pardus ve teknolojilerini tanıttık. Pardus Parkur sayesinde katılımcılara ufak görevler verdik ve tamamlamalarında ve bu vesile ile Pardus’u tanımalarında yardımcı olduk. TechnoPC firmasının bize sağladığı oyun bilgisayarları üzerinden Pardus ile yüksek performanslı oyun oynanabileceğini uygulamalı olarak gösterdik. Pardus’un o zamanki sürümü Pardus 21.2 için Hata Yakalama ve Öneri Yarışması düzenledik. Ayrıca Verimlilik Fuarı ve Saha Expo gibi etkinliklerde Pardus, Ahtapot Bütünleşik Siber Güvenlik Sistemi, Liderahenk Merkezi Yönetim Sistemi, Engerek Kimlik Yönetim Sistemini tanıttık.
Pandemi şartlarının zayıfladığı bu dönemde sadece 5 tanesi uzaktan olmak üzere 34 tane Eğitim ve Sunum yaptık.
LKD’nin düzenlediği Mustafa Akgül Özgür Yazılım Yaz Kampı (https://kamp.linux.org.tr/2022/hakkinda/yaz-kampi/) ve Samsun Pardus Açık Kaynak Günleri (twitter.com/PardusKurumsal/status/1524711032941432832) organizasyonlarına destek verdik.
2022 yılının gelişmelerinden biri de Podcast yayınlarını başlatmamız oldu ( www.pardus.org.tr/podcast-yayinlari/ ) . Ayrıca Youtube kanalımız da daha aktif bir hale geldi www.youtube.com/@PardusTV
2023 yılında sizleri giderek artan bir seviyede aramızda görmek istiyoruz. Gelin, Bilişim Dünyasında kendinizi geliştirmeye Pardus ile başlayın. Tüm dünyaya damga vuran Linux teknolojisinin kapısını Pardus ile aralayın. Tüketici ve önüne koyulan arayüzleri kullanan, kendi donanımını taksi müşterisi gibi kullanabilen son kullanıcı değil, teknolojiye yön veren, bilgisayarını tam kapasite ile ve istediği gibi çalıştıran olun.