Elon Musk’ın Twitter’ı satınalması sonrasında açık kaynak Twitter alternatifi Mastodon, yeni kullanıcı taleplerini karşılamakta zorlanıyor.
Adını, Mamut benzeri tarih öncesi bir memeliden alan Mastodon, Twitter’ın açık kaynaklı ve dağıtık mimarili bir alternatifi. Azami 280 yerine 500 karakterlik gönderilerin bulunması ve bu gönderilerin gizli olarak paylaşılabilmesi gibi özellikleriyle Twitter’dan farklılaşan bir uygulama.
Açık kaynaklı Mastodon, kullanıcıların reklamlara ya da algoritmalara maruz kalmadan “istedikleri her şeyi” özgürce paylaşmalarına olanak sağlıyor. Twitter’ın aksine Mastodon’u farklı sunuculardaki bağımsız topluluklar yönetiyor. Bu da bir kişinin veya şirketin bu platformu kontrolü altına alamayacağı anlamına geliyor.
Twitter’ı satın alması sonrasında Elon Musk’ın bu platformu daha az denetimli bir yapıya dönüştürmeye dair fikirleri, ABD eski başkanı Donald Trump’ınki gibi gibi aşırı söylemlere kapının aralanacağı şeklinde algılandı. Bu nedenle de Mastodon, bir süredir her gün 30 binin üzerinde yeni kullanıcı kazanıyor. Bu nedenle de Mastodon zorlanmaya başlayan https://joinmastodon.org/ sunucu kapasitesini artırmak zorunda kaldı.
Mastodon 3.5 sürümündeki yenilikler
Geçtiğimiz günlerde yeni sürümünü duyuran Mastodon’un geliştirmesi, Alman Federal Eğitim ve Araştırma Bakanlığı’nın kamusal fayda sağlayan projelere yönelik programı Prototype Fund tarafından destekleniyor.
Mastodon’un bu sürümüne, en çok talep edilen özelliklerden biri olan gönderi düzenleme işlevi eklenmiş durumda. Yine bu sürümle beraber, bir gönderiye eklenen medya eklerinin sırası yüklendikleri sıraya bağlı olmayabiliyor.
Keşfedilebilirlik, sosyal ağ platformları için her zaman önemli bir konu. Bu yüzden Mastodon 3.5 sürümüyle birlikte popüler olan gönderileri, insanların çokça paylaştığı haberleri, trend olan hashtag’leri ve tavsiyeleri takip etmeyi kolaylaştıran yeni bir bir keşfet sayfası geliyor. Kullanıcıların kendi dillerinde içerik üretmeleri özelliği de ilk kez denemeye açıldı.
Mastodon 3.5 sürümü, yeni denetleme araçlarıyla birlikte geliyor. Sunucunun moderatörlerinden biri tarafından incelemeden hiçbir gönderi artık trendlere giremiyor. Yeni ve çok adımlı bir rapor akışı, moderatörler için bilgi kalitesini iyileştiriyor.
Denetleme konusunda, bir sunucu moderatörü tarafından kullanıcının hesabındaki gönderileri silmek veya hesabı askıya almak gibi herhangi bir işlem, artık varsayılan olarak bir e-posta bildirimiyle hesap ayarlarından görüntülenebiliyor. Kullanıcılara bu sürece itiraz etmesi için de olanak sağlanıyor.
Mastodon 3.5 sürümünde “Rapor” ekranının yeni görünümü, raporları işlemek için gereken süre ve harcanacak çabayı azaltıyor. Bu sürümle birlikte hesaplar sayfasında spam ve bot hesaplarını büyük gruplar halinde temizlemek de kolaylaşıyor.
Bu haberin yazımında faydalanılan kaynaklar: