Haberler

LibreOffice 7.3 Yayınlandı. İşte Yenilikler.

LibreOffice 7.3
Paylaş

Document Foundation, 2 Şubat 2022 tarihinde bu güçlü, özgür, açık kaynaklı, platformlar arası ve yaygın olarak kullanılan ofis paketi yazılımının en son kararlı sürümü olarak LibreOffice 7.3 sürümünün genel kullanıma sunulduğunu duyurdu.

LibreOffice 7.x serisindeki önceki güncellemelerde olduğu gibi, LibreOffice 7.3 sürümü, Microsoft Office’ten LibreOffice’e geçişi kolaylaştırmak amacıyla MS Office paketindeki sahipli belge türleriyle birlikte çalışabilirliğini daha da geliştirdi.

Öne çıkan özellikler arasında; Microsoft Office belgeleriyle birlikte çalışabilirlik üzerinde olumlu bir etkisi olan, içe ve dışa aktarma filtrelerini iyileştirmelerin yanı sıra, tablo ve metin taşındığında değişiklik takibinin ele alınması, 200’den fazla sayfalı büyük DOCX ve XLSX/XLSM dosyalarının daha hızlı açılması, bazı karmaşık belgelerin iyileştirilmiş işleme hızı yer alıyor.

DOC dosyaları için listeler/numaralandırmada daha iyi içe aktarım, DOCX dosyaları için şekillere eklenmiş köprüleri içe ve dışa aktarma desteği, paragraf stillerindeki değişiklikleri izleme yeteneği ve düzenleme için geliştirilmiş izinler, bu sürümün diğer yenilikleri arasında.

LibreOffice’in bu yeni sürümüne, XLSX dosyaları için azaltılmış satır yüksekliği, daha iyi çizelge desteği, her kaydetmede hücre girinti artışlarını önleme özelliği de eklendi. PPTX dosyaları için görüntülerde etkileşim ve köprüler için geliştirilmiş destek, yeni 3B efekleri, tablolar için şeffaf gölge özelliği, resimler ve şekillerdeki köprüler için destek ve slayt alt bilgilerinin daha iyi içe/dışa aktarılması sayesinde MS Office sunumları artık çok daha iyi bir şekilde LibreOffice içinde görüntülenebilecek.

LibreOffice 7.3 sürümü 3B efektlerindeki Wire Frame – Mat – Plastik – Metal ayarları

LibreOffice 7.3 sürümünün görünmeyen yenilikleri

LibreOffice 7.3 sürümünde Microsoft Office’ten LibreOffice’e geçiş yapanlara odaklanarak LibreOffice’in yardım kılavuzu güncellendi. LibreOffice’in bu yeni sürümü makro yazmak için kullanılan ScriptForge kitaplıkları, Calc sayfalarında depolanan çizelgeleri tanımlamak için yeni bir grafik hizmeti ve yeni bir Pop-up menüyle özellik setini daha da genişletiyor. Bir fare eyleminden sonra görüntülenecek menüyü tanımlayan hizmet, bir yazı tipi ve yazıcı listesiyle birlikte Yazıcı Yönetimi için kapsamlı seçenekler ve ayrıca PDF seçeneklerinin tam yönetimiyle belgeleri PDF’ye dışa aktarmak için yeni bir özellik eklendi.

Document Foundation yöneticisi Italo Vignoli, bu yeni sürümün duyurusunda “LibreOffice 7.3, OpenDocument Formatı (ODF) için yerel destekten başlayarak – güvenlik ve sağlamlık alanlarında sahipli formatları geride bırakırken, DOCX, XLSX ve PPTX dosyaları için ofis paketi pazar segmentindeki en yüksek düzey uyumluluğu sunuyor.” açıklamasını yaptı.

LibreOffice 7.3 sürümündeki diğer dikkate değer özellikler arasında tek boyutlu barkodlar oluşturma yeteneği, birleşik sınır çizgisi genişlikleri, Skia tabanlı işleme arka ucunda iyileştirmeler, genel bir performans artışı için çalışabilir paketler için LTO (Bağlantı Zamanı Optimizasyonu) desteği, yanı sıra prova araçları ve dil desteğindeki iyileştirmeler (Artık Klingonca da desteklenen diller arasında!) göze çarpıyor.

LibreOffice 7.3 ile artık tek boyutlu barkodları oluşturabiliyorsunuz.


LibreOffice 7.3 sürümü, büyük RTL (sağdan sola) alfabeli dilli belgelerin yüklenmesini de hızlandırmış durumda. Bu sürümde otomatik filtreleme hızı da iyileştirilirken, 800.000’den fazla hücre içeren hesaplamalar için iş parçacığı kullanımı ve sayfalar için grafik eklemeyi daha hızlı hale getiriyor.

LibreOffice 7.3, desteklenen tüm platformlar için resmi web sitesinden şu anda indirilebilir. Document Foundation, Pardus gibi GNU/Linux sistemleri kullananlar için LibreOffice’i kendileri derlemek isteyenlere kaynak kodlarının yanı sıra Debian (DEB) ve Red Hat (RPM) tabanlı dağıtımlar için kuruluma hazır paketleri de sağlıyor.



Kaynak: https://9to5linux.com

  • Hakan Hamurcu

    1984 yılında ilk bilgisayarını alıp bol bol oyun oynadıktan sonra, yazılım geliştirmeyi meslek edinmiştir. 2000'li yılların başında düzenlenen bir Linux Şenliğine katılıp, o günden sonra sıkı bir Linux gönüllüsü olmuştur. Daha çok sunucu sistemler ve ağ yapılandırması/yönetmesi üzerine 30 yılı aşkın bir kariyere sahiptir.

[wpdiscuz_comments]