Geliştirici ekipten Chris McLellan yaptığı duyuruda “Linux masaüstü ortamlarını kullanan geliştiricilere, şu anda macOS ve Windows’ta bulunan Docker Desktop deneyiminin tam olarak aynısını sağlayan Linux için Docker Desktop’ın genel kullanıma sunulduğunu duyurmaktan heyecan duyuyoruz.” diyerek Docker’ın Linux topluluğunda büyük bir heyecan oluşturdu.
Yine McLellan, Linux geliştirici topluluğuna Docker Desktop’un Linux sürümünün geliştirilmesi süresince vermiş oldukları destekler için teşekkür etti.
Docker Desktop nedir?
Docker Desktop, konteynerleştirilmiş uygulamaların ve mikroservislerin oluşturulmasına ve paylaşılmasına olanak tanıyan, kurulumu son derece kolay bir uygulamadır. Kubernetes, Docker Compose, BuildKit ve güvenlik açığı taraması gibi konteyner araçlarıyla birlikte gelir.
Geliştiriciler, tüm konteyner kaynaklarını görsel bir arayüz üzerinden yönetmek için Docker Dashboard’u kullanabilir ve Desktop’ın öntanımlı olarak kaynak tüketimi için mantıklı ve güvenli ayarlar yaptığını bilmenin rahatlığını yaşayabilirler. Sadece bu da değil, Docker Desktop artık geliştiricilerin Docker ortakları, topluluk veya ekip arkadaşları tarafından oluşturulan ek geliştirici araçlarını entegre ederek üretkenliklerini artırmalarına olanak tanıyan Docker uzantılarını içeriyor!
Linux için Docker Desktop neler getiriyor?
McLellan bu soruyu şöyle açıklıyor:
- Tüm büyük işletim sistemlerinde bütünleşik bir Docker deneyimi.
- Geçmişte yalnızca Windows ve Mac için Docker Desktop’ta mevcut olan yeni özelliklere (Docker Uzantıları gibi) anında erişim.
- Kusursuz Kubernetes entegrasyonu.
- Birimleri, konteynerleri ve imajları yönetmeyi çok daha kolay hale getirmenin yanı sıra makinenizde yerel olarak çalışan Docker süreçleri hakkında bilgi sağlayan işlevsel arayüz.
Linux için Docker Desktop, Linux geliştiricilerinin mevcut CLI tabanlı iş akışlarından ödün vermek zorunda kalmadan Docker’da yerleşik olarak bulunan tüm heyecan verici yeni işlevlerden yararlanabilmelerini sağlar.
Nasıl edinilir?
Linux için Docker Desktop şu anda Debian ve Fedora tabanlı dağıtımlar için paket çıkarmış durumda. Pardus ve Debian tabanlı diğer dağıtımları kullanan kullanıcılar şu adresten DEB paketini indirerek sistemlerine kurabilirler. Yine Pardus ve Debian tabanlı diğer dağıtımları kullanan kullanıcılar şu adresten detaylı kurulum belgesine erişebilirler.
Gelecekte bizi neler bekliyor?
Linux için Docker Desktop’ın kurulum ve güncelleme süreçlerinin mümkün olduğunca sorunsuz hale getirilmesi için çalışmalar sürüyor. Ayrıca, Arch Linux ve Raspberry Pi OS’un 64 bit sürümleri için testler devam ediyor. Uyumluluk sorunları ile mücadele için Linux topluluğu ile işbirliği yapılacağı da özellikle belirtiliyor. Kullanıcıların geri bildirimleri bu süreçte fazlasıyla önemseniyor.