Bu yazıda sizlere nano metin düzenleyicisindeki az bilinen kısayolları ve özellikleri anlatacağım.
- Satır numaralarını alt-n ile açıp kapatabilirsiniz.
2. ctrl tuşuna basılı tutarak ok tuşları ile metin seçip ctrl-k ile kesip ctrl-u ile yapıştırabilirsiniz. Metin seçmezseniz bulunduğunuz satırda kesme işlemi yapar.
3. ctrl-t yaparsanız sizden bir komut girmenizi isteyecek ve çıktısını yeni sayfaya yapıştıracaktır. alt-m ile yeni dosyaya mı yoksa mevcut dosyaya mı yazılacağını ayarlayabilirsiniz.
4. ctrl-r yaparsanız bir dosya konumu isteyecektir. Dosya konumu verdiğinizde dosyayı yeni sayfada açacaktır. alt-m ile üstüne ekleme veya yeni safayada açmayı ayarlayabilirsiniz.
5. Sayfalar arası alt tuşuyla beraber sağ/sol ok tuşlarını kullanarak geçiş yapabilirsiniz.
6. ~/.nanorc dosyasına include /usr/share/nano/*.nanorc eklerseniz kod renklendirmesini etkinleştirir.
7. alt-m yaparak mouse desteğini açıp kapatabilirsiniz. Mouse desteği terminalde mouse ile tıkladığınız yere imlecin gitmesini sağlar.
8. alt-h yaparsanız smarthome özelliğini etkinleştirirsiniz. Bu sayede home ve end tuşlarını bastığınızda satırın girintilemesine gelecektir. Bunu etkinleştirmek için ~/.nanorc içine set smarthome ekleyebilirsiniz.
9- alt-x ile yardım modunu kapatabilirsiniz. Bu sayede daha fazla alanınız olacaktır. Bunun yerine ~/.nanorc içine set nohelp yazabilirsiniz. Bulunduğunuz konumu öğrenmek için ctrl-c kullanabilirsiniz.
10- alt-i ile otomatik girinti modunu açabilirsiniz. alt satıra geçtiğinizde bir üstteki gibi girintileyerek başlayacaktır. Bunun yerine ~/.nanorc içine set autoindent yazabilirsiniz.
11- ctrl-w ile sözcük arayabilirsiniz. alt-q ile öncekine alt-w ile sonrakine geçebilirsiniz.
12 – ctrl _ (veya ctrl shift -) ile satır numarası girerek o satıra gidebilirsiniz.
13- ctrl-t + ctrl-z yaparak terminale geri dönebilirsiniz. fg komutunu kullanarak terminalden tekrar nanoya dönebilirsiniz.
14- F1 yaparak kopya çekebilirsiniz. 😀
15- ctrl-u (veya esc+u) ile bir geri al ctrl-e (veya esc+e) ile ileri al yapabilirsiniz.
16- nanoyu tmux ile birlikte daha verimli kullanabilirsiniz.
Son olarak Şunu paylaşmasam olmazdı 😀