Bilgisayarınıza Pardus’u kurdunuz. Kurulum sonrasında oyun performansını artırmak için Nvidia sürücülerini nasıl kuracağınızı anlatıyoruz.

Pardus ve diğer GNU/Linux dağıtımları günlük hayatta ve birçok alanda kullanılmaktadır. Bilgisayar kullanıcıları bilgisayarlarına Pardus ve diğer Linux dağıtımlarını kurduktan sonra bazı durumlarda grafik alanında bilgisayarlarını daha verimli kullanmak için harici ekran kartı sürücülerini (Nvidia bu kartların en yaygın olanıdır) kurmak isteyebilirler.

Günümüzde çoğu bilgisayar onboard ekran kartları ile çalışırken, özellikle oyunculara yönelik bilgisayarlar harici ekran kartına da sahiptir. Genellikle harici ekran kartı ile çalışmakta ve daha hızlı performans sergilemektedirler.

Linux dağıtımlarını ve diğer işletim sistemlerini bilgisayarınıza kurduğunuzda bazı istisnalar dışında sadece onboard ekran kartı çalıştırılabilir durumda olmaktadır. Eğer bilgisayarınız harici ekran kartına sahip ise sürücü kurulumu yapabilirsiniz. Bu yazıda anlatacağım Nvidia ekran kartları için sürücü kurulumlarını Pardus 21.2 GNOME işletim sistemi üzerinde yapacağım.

Ayarlar uygulamasını açıp menüden Hakkında sekmesini seçiniz. Grafik yazan bölümde sadece onboard ekran kartınızın etkinleştirilmiş şekilde çalıştığını görebilirsiniz.

Nvidia sürücülerinin Pardus Yazılım Merkezi ile kurulumu

Pardus Yazılım Merkezi ile harici ekran kartınızın sürücülerini uçbirim ekranında kod yazmadan kolay bir şekilde kurabilirsiniz. İlk önce Pardus Yazılım Merkezi’ni açın ve üst paneldeki Depo yazan düğmeye tıklayıp karşınıza gelecek olan ekrandaki arama çubuğuna nvidia-driver yazıp arama yapın. Daha sonra nvidia-driver paketini yükleyin.

nvidia-driver paketinin yüklenmesi

nvidia-driver kurulumu bittikten sonra bilgisayarınızı yeniden başlatınız ve harici ekran kartınız kullanım hazır durumu gelecektir.

Nvidia sitesinden kurulum

Başka bir yöntem ise biraz uzun olmakla birlikte nadiren çalışmama ihtimalini içeriyor. Nvidia ekran kartına ait sürücüleri kurmak için Nvidia’nın sitesinin üst menüsünden sürücüler sekmesine tıklayıp Sürücüleri Yükle sayfasına gidin.

Bu sayfada otomatik olarak sürücünüzü bulmak için Otomatik Belirleme bölümü kullanabilirsiniz. Tek yapmanız gereken, “Otomatik Cihaz Belirleme” düğmesine tıklamak. Bu özellik hakkında bilgi vermek gerekirse, cihazınızda Java’nın yüklü ve kullanılabilir olması gerekecektir çünkü bu özellik Java ile çalışmaktadır.

Manuel arama

Diğer bir adım ise beta ve eski sürücülere ulaşmaktır ve bu seçenekle de Nvidia sürücülerini yükleyebilirsiniz.

Yazımın bu kısmında Manuel Arama bölümünü anlatacağım. Bu seçenek, Manuel Arama bölümündeki formu kullanarak sürücünüzü “el yordamıyla” bulmaktır. Ekran kartınızın tip, seri, ürün (ekran kartınızın adı) bilgilerini seçiniz.

Daha sonra Pardus ya da kurduğunuz diğer GNU/Linux dağıtımının kurulu olduğu bilgisayarın işlemci mimarisini seçiniz.

Aramaya Başla düğmesine tıklayınız.

Kabul Et düğmesine tıkladıktan sonra sürücü dosyası indirilmeye başlanacaktır.

Nvidia sitesinden sürücü dosyalarını indirme

İndirilen dosya ise .run uzantılı olacaktır ve kurulum işlemi bu dosya ile yapılacaktır.

.run uzantılı dosyanın bulunduğu dizinde öncelikle Uçbirim uygulamasını açınız (Farenizin sağ tuşuna basabilir ve Uçbirimde Aç seçeneğine tıklayınız). Bu ekranda aşağıdaki kod ile dizinde bulunan tüm dosyaları etkinleştiriniz.

chmod +x *

Daha sonra yönetici profiline geçmeniz gerekecektir. Uçbirim ekranına aşağıdaki komutunu yazınız ve ardından parolanızı yazınız. Karşınıza aşağıdaki ekran gelecektir.

sudo su

Uçbirim ekranına ./ yazdıktan sonra indirdiğiniz dosyanın uzantısı ile tam adını yazınız.

Örnek komut satırı (Dikkat! sizde dosya ismi farklı olabilir):

./NVIDIA-Linux-x86_64-510.60.02.run

Anlattığım bu yöntem her zaman başarılı bir şekilde çalışmayabilir ve bu yüzden harici ekran kartı sürücünüzü Pardus Yazılım Merkezi kullanarak kurmanızı tavsiye ederim.

.run uzantılı dosya ile kurulum yaparken hata gelebilmektedir. Eğer sizde hata meydana gelmemişse kuruluma devam edebilirsiniz.

Nvidia Software installer ile kurulum
Nvidia Software installer ile kurulum