TensorFlow, Google tarafından geliştirilen ve Pardus üzerine kurabileceğiniz açık kaynaklı bir Makine Öğrenmesi yazılım kütüphanesidir.

TensorFlow kütüphanesini projelerinizde kullanarak Makine Öğrenmesi yapabilirsiniz. Bunun için en azından python dilini iyi biliyor olduğunuzu varsayıyorum.

TensorFlow, sistem genelinde, Python sanal ortamında, Docker konteyneri olarak veya Anaconda ile kurulabilir/çalıştırılabilir. Anaconda için portalımızda sevgili Enes Kâmil Boğaz‘ın yazdığı eğitici güzel bir yazı mevcut.

Bu yazıda size TensorFlow’u Pardus’a nasıl yükleyeceğinizi anlatacağım.

Her zamanki gibi yeni/temiz bir Pardus Sunucu 21.0 kuruyoruz. Elbette sunucu olmak zorunda değil, siz Pardus Desktop kurup, onun üzerinde de aynı kurulumu yapabilirsiniz. Ben tercih olarak sunucu sürümü tercih ettim. Yeni bir kurulum yaptıktan sonra sunucumuzu sudo apt update ve sudo apt upgrade ile güncelliyoruz. Son olarak sunucumuza bir IP adresi veriyoruz ki her defasında IP adresi değişmesin. Ben örneklerimde 192.168.120.120 IP adresini, /16 (255.255.0.0) Alt Ağ Maskesini ve 192.168.0.1 Ağ Geçidini kullanacağım. sudo nano /etc/network/interfaces komutunu girerek dosyayı aşağıdaki şekilde düzenliyoruz.

Artık sudo reboot yaparak sistemi yeniden başlatalım ve tüm yaptığımız ayarları etkin hale getirelim.

Şimdi sıra geldi TensorFlow’un kurulumu için ihtiyacımız olan sanal Python ortamını yüklemeye.

TensorFlow için sisteminizde Python 3.x kurulu olmalıdır. Siz de sisteminizde Python 3.x kurulumu denetlemek için aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz.

python3 -V

Eğer sisteminizde kurulu ise şöyle bir çıktı verecektir:

Eğer sistemde python3 kurulu değilse sudo apt install python3 komutu ile kurabilirsiniz.

Şimdi Sanal Python ortamı için gerekli paketleri sisteme yükleyelim.

sudo apt install python3-venv python3-dev

Şimdi TensorFlow için yeni bir klasör oluşturalım ve bu klasöre girelim.

mkdir TensorFlow
cd TensorFlow

Sanal Python ortamı için aşağıdaki komutu girelim.

python3 -m venv venv

Bu komut TensorFlow klasörü içerisine sanal python3 ortamı için ihtiyaç olan tüm dosyaları kopyalayacaktır ve hepsini venv adında bir klasöre yerleştirecektir.

Etkinleştirmek için aşağıdaki komutu girelim.

source venv/bin/activate

Bu komuttan sonra mevcut prompt, (venv) hamurcu@pardus:~/TensorFlow$ şeklinde değişecektir. Bunun anlamı Python sanal ortamı çalıştı ve artık Python sanal ortamına ait komutları girebilirsiniz demektir. Bundan sonraki tüm komutları buradan gireceğiz.

Artık sanal Python ortamımız çalışıyor. Şimdi pip komutu ile yine pip’in kendisini güncelleyelim.

pip install --upgrade pip

Sanal ortamımız içerisine TensorFlow’u yükleyelim.

pip install --upgrade tensorflow

Hepsi bu kadar, tebrikler!…

TensorFlow artık sisteminizde (Sanal Python ortamınızda) kurulu ve kullanılmaya hazır.

Kurulumun doğru yapılıp yapılmadığını aşağıdaki komutla test edebilirsiniz.

python -c 'import tensorflow as tf; print(tf.__version__)'

Bu yazı yayına hazırlandığı sırada TensorFlow sürümü 2.8.0 idi. Siz bu kurulumu ilerleyen zamanlarda yaparsanız, sürüm numarası farklılık gösterecektir.

Artık Makine Öğrenmesi ile ilgileniyorsanız kodlarınızı yazmaya başlayabilirsiniz. Elbette detaylar için TensorFlow belgelendirmesine bakmanızı tavsiye ederim.

Kalın sağlıcakla.